Cestári v PSK dnes nasadili na odstraňovanie snehu 131 sypačov

25.11.2008 Prešov

Prešov 25. novembra (TASR) – V skorých ranných hodinách nasadila dnes Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) všetku techniku na odstraňovanie nového snehu, ktorý pribúdal najskôr v popradskej ...
\"Na údržbu ciest II. a III. triedy sme nasadili celkove 131 sypačov a od polnoci sme odhrnuli snehovú pokrývku na takmer 2340 kilometroch komunikácií, \" uviedol pre TASR riaditeľ SÚC PSK Vladimír Kozák. Cestári realizovali chemický posyp, v prípade komunikácií s väčším prevýšením použili aj posyp inertným materiálom. Najväčšie problémy spôsobil nový sneh neďaleko Prešova na Župčianskom kopci, kde sa šmýkalo niekoľko kamiónov a zaznamenali tam kolóny a zhruba 30-minútové meškanie. V Sabinovskom okrese registrovali meškanie autobusových spojov najmä v okolí obcí Červená voda a Bajerovce. Nový mokrý sneh napadol aj na horskom priechode Vernár, ktorý sa však cestárom podarilo udržať v prevádzke po celú noc. Rovnako je neustálym odhŕňaním snehu a posypom udržiavaná zjazdnosť cesty 1/67 na Lysú Poľanu.
V súčasnosti je na cestách Prešovského kraja zhruba 2- až 3-centimetrová vrstva nového snehu, ktorý je v niektorých častiach ujazdený, prípadne sú komunikácie po posype pokryté kašovitou vrstvou. \"V tejto súvislosti by sme chceli upozorniť vodičov, aby jazdili opatrne a na cestách s ujazdeným snehom, najmä v kopcovitom teréne zvážili aj použitie snehových reťazí, \" dodal Kozák.
Nový sneh spôsobil ráno problémy aj v prešovskej mestskej hromadnej doprave. Podľa riaditeľa Dopravného podniku mesta Prešov Petra Janusa boli najkritickejšie úseky na ulici 17. novembra a Bardejovskom moste, kde sa pre neodhrnutú cestu okolo siedmej hodiny začali tvoriť kolóny, ktoré spôsobovali viac ako 15-minútové meškanie spojov. Ako uviedol Janus pre TASR, \"momentálne je situácia lepšia, stále však evidujeme problémy v okrajových častiach mesta na cestách s väčším prevýšením. Očakávam, že v priebehu dopoludnia sa situácia stabilizuje, lebo hlavné ťahy sú odhrnuté, prestáva snežiť a teploty sa majú zvýšiť\".
V meste zabezpečuje starostlivosť o komunikácie spoločnosť Správa a zimná údržba prešovských ciest (SZÚPC), ktorá okolo druhej hodiny vyhodnotila situáciu a rozhodla o nasadení techniky na odstránenie snehovej pokrývky. O údržbu chodníkov sa stará firma Záhrada Real. Podľa vedúceho oddelenia verejných činností MsÚ Prešov Kamila Sepešiho mali pracovníci týchto spoločností k 8. hodine v súlade s platným operačným plánom pokryté všetky zverené komunikácie. \"Približne hodinový výpadok pri odstraňovaní snehu na chodníkoch spôsobil ľudský faktor, pretože došlo k oneskorenému odovzdaniu informácií zo strany dispečera. \"
Spoločnosť (SZÚPC) má k dispozícii na zimnú sezónu 22 mechanizmov, z toho päť sypačov. Jej centrálny sklad posypového materiálu je v sídle spoločnosti na Pionierskej ulici, pričom pre prípad operatívneho zásahu boli na 11 miestach v meste zriadené skládky posypového materiálu. Záhrada Real disponuje 10 mechanizmami a štyrmi sypačmi. Hovorca MsÚ v Prešove Michal Kaliňák pre TASR uviedol, že mesto má do konca tohto roka na zimnú údržbu vo svojom rozpočte vyčlenené 2 milióny Sk (66.388 eur). Na zimnú sezónu 2008/2009 počítajú s celkovou sumou približne 12 miliónov Sk (398.327 eur).
 

Vyberte región